REVOLT. SHE SAID. REVOLT AGAIN. på Husets Teater
Alice Birch skrev stykket som et bestillingsarbejde for Royal Shakespeare Company i 2013, som en ud af tre kvindelige dramatikere, der skulle forholde sig til udsagnet: ´Well-behaved Women Seldom Make History´. Det provokerede Birch, der skrev REVOLT. SHE SAID. REVOLT AGAIN. i tæt dialog med Valerie Solanas kontroversielle SCUM manifest fra 1967. Ved første øjekast har REVOLT. SHE SAID. REVOLT AGAIN. da også et klart feministisk afsæt, der fokuserer på det sproglige magtforhold mellem kønnene og undersøger et forældet patriarkalsk system, der nu må vige pladsen for noget som endnu ikke har et sprog: “Vi befinder vi os lige nu midt i et vigtigt og nødvendigt kulturskifte mellem kønnene og alle er enige om at noget må bevæge sig, men ingen ved præcis, hvor det er vi skal hen. REVOLT. SHE SAID. REVOLT AGAIN. afslører på en måde, hvad det er vi gerne vil væk fra, uden at komme med et entydigt bud på, hvor det er vi skal hen” udtaler den ene af forestillingens tovholdere, Jens Albinus.

Forestillingen peger på, at det opbrud vi står midt i måske har større perspektiver i sig end det udelukkende feministiske. Stykkets anliggende er således også en undersøgelse af den sårbarhed det indebærer ikke at vide, hvor man skal lande og det kontroltab og usikkerhed, der følger med når man tillader sig at ændre på sine grundopfattelser.

I en tid hvor den amerikanske præsident kan fortælle åbenlyse usandheder og hans støtter tilsyneladende er ligeglade fordi han taler ind i de konstruktioner de selv ønsker styrket, peger en forestilling som REVOLT. SHE SAID. REVOLT AGAIN. på nødvendigheden af en fælles bevidsthed om det sprog som hele tiden skaber os og skabes af os. “Alice Birch peger på de sproglige konstruktioner som vi benytter os af. Hun viser hvordan vi opretholder et bestemt hierarki ved hjælp af de konstruktioner. Vi er nødt til at starte forfra.” fortæller Marina Bouras, der er forestillingens anden tovholder. “Det opbrud vi befinder os i giver mulighed for at vi kan kaste et nyt blik på velkendte mønstre og ændre dem” afslutter Marina Bouras.

SE HER: Gavekort til oplevelser

HOLDET BAG REVOLT. SHE SAID. REVOLT AGAIN.

Den 24. februar har Husets Teater Danmarkspremiere på REVOLT. SHE SAID. REVOLT AGAIN., der siden urpremieren hos Royal Shakespeare Company i London i 2014 har gået sin sejrsgang i bl.a. USA, Australien og New Zealand. I Danmark tæller forestillingens cast både erfarne kræfter og unge håb i form af MARINA BOURAS, CHARLOTTE MUNCK, JENS ALBINUS, STINE GYLDENKERNE og ALVIN OLID BURSØE. I forlængelse af tekstens leg med magtopstillinger og deres opløsning, skabes forestillingen af de medvirkende kræfter selv, indenfor et nøje formuleret sæt regler.

Musikeren HANNAH SCHNEIDER har komponeret musik som matcher tekstens særlige fremmedartede univers. Hannah Schneider er i teatersammenhæng bedst kendt for sit meget roste arbejde med Melodien der blev væk på Nørrebro Teater i 2016.

Dramatikeren ALICE BIRCH er stadig et ubeskrevet blad på den danske teaterscene, men er internationalt stærkt rost for sine vrede, højtråbende manuskripter. Hun skrev som 27-årig manuskriptet til REVOLT. SHE SAID. REVOLT AGAIN. og har modtaget et væld af priser i hjemlandet England. Der er således lagt op til en forestilling som på alle måder sprænger rammerne for det klassiske teater og søger at udforske grænserne for teater og det sprog vi deler, både på scenen og i hverdagen.

Fakta om REVOLT. SHE SAID. REVOLT AGAIN.

HVOR: Husets Teater, Halmtorvet 9, 1700 København V

HVORNÅR 24. februar – 24. marts 2018, man.-fre. kl. 20.00 og lør. kl. 17.00.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.